Bijtellingsregels in 2022

Verkoop jij elektrische auto’s? Dan is het interessant om te weten welke regels er momenteel gelden en wat er gaat veranderen in 2022 met de bijtelling. Zeker voor ondernemers gaat er een en ander veranderen wanneer zij ervoor kiezen om een elektrische auto te kopen.

Wat is bijtelling?

Wanneer je zakelijk een auto rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Degene die in de auto rijdt wordt als het ware ‘beloond’ met een auto. Officieel zijn dat inkomsten waarover belasting moet worden betaald. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook privé kunt gebruiken. Dit geldt ook voor ondernemers die een auto kopen middels Financial Lease. Bijtelling wordt niet over de hele waarde van de auto betaald, maar over een percentage van de cataloguswaarde.

Bijtelling nieuwe auto’s en occasions

Voor nieuwe auto’s geldt op het moment van de tenaamstelling de bijtellingsregel van dat moment. Voor tweedehands auto’s geldt de bijtelling van het moment van eerste tenaamstelling tot maximaal 5 jaar. Een voorbeeld:

Nieuwe auto in 2021
Volledig elektrische auto’s met een tenaamstellingsdatum in 2021 worden tot € 40.000,- van de cataloguswaarde belast met 12% bijtelling, het resterende bedrag boven de € 40.000,- wordt belast met 22% bijtelling.

Nieuwe auto in 2022
Volledig elektrische auto’s met een tenaamstellingsdatum in 2022 worden tot € 35.000,- van de cataloguswaarde belast met 16% bijtelling, het resterende bedrag boven de € 35.000,- wordt belast met 22% bijtelling.

Tweedehands auto uit 2018
Volledig elektrische auto’s met een eerste tenaamstellingsdatum in 2018 worden belast met slechts 4% bijtelling. 

Tweedehands auto uit 2016
Voor volledig elektrische auto’s met een eerste tenaamstellingsdatum in 2016, geldt de bijtellingsregeling van 2015 + 5 jaar = 2020. Deze volledig elektrische occasions worden tot € 45.000,- van de cataloguswaarde belast met 8% bijtelling, het resterende bedrag boven de € 45.000,- wordt belast met 22% bijtelling.

Bijtellingsregels 2022 FinancialLease.nll

Verandering in de bijtelling t/m 2026:

Tot en met 2025 wordt de bijtelling geleidelijk verhoogd. Vanaf 2026 zullen alle auto’s (zowel elektrisch, hybride als brandstof) belast worden met 22% bijtelling, ongeacht de CO2-uitstoot en cataloguswaarde.

TBijtellingsregels 2022 FinancialLease.nl

Fiscale voordelen van Financial Lease voor ondernemers

Kiest jouw klant voor een elektrische auto voor zijn of haar onderneming, dan is het verstandig om deze middels Financial Lease te verkopen. Op die manier hoeft de klant niet in één keer het hele bedrag te betalen, maar betaalt hij de auto af in maandelijkse termijnen. Als autobedrijf ontvang je echter wel het volledige aankoopbedrag in één keer van de bank. Dit geeft jou extra zekerheid bij de verkoop van de bedrijfsauto.

Doordat de ondernemer met Financial Lease direct de economische eigenaar is van de auto profiteert hij bovendien van veel fiscale voordelen. Lees meer over de voordelen voor jouw klant.

Meer informatie?

Onze Lease Adviseurs helpen je graag een handje bij de verkoop van jouw voorraad. Of het nu gaat om elektrische auto’s of occasions, wij staan voor je klaar. Benieuwd of jouw klant in aanmerking komt voor een Financial Leaseaanvraag? Neem dan contact op met via 085 043 17 77, vaak kunnen wij binnen één uur al laten weten of de klant akkoord krijgt voor de auto!

Liever persoonlijk conact?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.