Eenmanszaak met 2 bedrijfswagens?

Als autobedrijf wil je jouw klanten niet alleen de beste auto’s aanbieden, maar ook advies geven over de mogelijkheden en voordelen van het hebben van meerdere auto’s van de zaak. Veel ondernemers zijn zich er niet van bewust dat ze meer dan één auto op de zaak kunnen hebben, zelfs als ze geen personeel in dienst hebben. In dit artikel lichten we belangrijke richtlijnen toe, zodat jij als autobedrijf jouw klanten goed kunt informeren en overtuigen. 

Wanneer kun je meer dan een auto van de zaak hebben?

Belastingregels bieden ondernemers de vrijheid om te bepalen hoeveel auto’s van de zaak ze willen hebben, zolang je binnen de gestelde grenzen blijft. Dit wordt in belastingtermen ‘vermogensetikettering’ genoemd. Er zijn drie soorten vermogens: verplicht zakelijk vermogen, verplicht privévermogen en keuzevermogen.

Verplicht zakelijk vermogen: de auto moet op de zaak

Een auto valt onder verplicht zakelijk vermogen wanneer deze uitsluitend  voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Hierbij is het belangrijk om de lease auto op de zaak te zetten en niet bij het privévermogen op de balans te plaatsen. 

Verplicht privévermogen: de auto mag niet op de zaak

Wanneer je een auto niet voor je bedrijf gebruikt, valt dit onder verplicht privévermogen en mag deze niet op de zaak worden gezet.

Keuzevermogen

Bij keuzevermogen heb je de vrijheid om te beslissen of je de auto op de zaak wilt zetten of liever privé houdt. Al is dit als eenmaal gemaakte keuze bindend. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de initiële beslissing, al zijn er ook een aantal uitzonderingen.

In een eenmanszaak, waar een auto altijd op naam staat, heb je voldoende tijd om een weloverwogen keuze te maken. Zo kun je de keuze voor omzetbelasting maken op het moment van de btw-aangifte. Het interessante is dat de keuze die je maakt voor omzetbelasting niet dezelfde hoeft te zijn als die voor de inkomstenbelasting. Op deze manier kunnen klanten kijken naar de meest voordelige optie voor hun situatie.

Wat zijn de grenzen?

Om te bepalen of een nieuwe lease auto zakelijk geboekt kan worden, zijn er handige richtlijnen beschikbaar. Dit kan per auto toegepast worden. Als de klant bijvoorbeeld van plan is om twee of meer bedrijfsauto’s op de zaak te zetten, controleer dan of de auto’s aan deze richtlijnen voldoen: 

  • Minder dan 10% zakelijk = verplicht privévermogen
  • 90% of meer zakelijk gebruik = verplicht zakelijk vermogen

Als een auto tussen de 10% en 90% zakelijk gebruikt wordt, is het keuzevermogen. Hierbij heeft de klant de keuze om de auto zakelijk te boeken of niet. Wanneer een klant net niet uitkomt met die 10%, dan zijn er nog alternatieve grenzen, zoals: 

  • Minder dan 500 kilometer privégebruik = verplicht zakelijk vermogen
  • 500 kilometer of meer zakelijk gebruik = keuzevermogen (hier moet nog over worden beslist door de rechter)

Meerdere bedrijfswagens in de lease zetten

Financial Lease is een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid voor kleine tot middelgrote bedrijven. Hiermee kunnen zij zonder een al te grote investering een auto leasen, voor zowel, zakelijk als privé gebruik. Naarmate ondernemers groeien, neemt het aantal medewerkers en werkzaamheden toe. Het gevolg hiervan is een grotere behoefte aan extra vervoermiddelen. Met Financial Lease kunnen meerdere bedrijfswagens geleased worden, waardoor je jouw klanten de belofte kunt doen dat je hen ondersteunt bij hun groei. Hiermee vergroot je de kans dat zij opnieuw voor jou kiezen wanneer ze behoefte hebben aan een tweede of derde bedrijfsauto.

Wil je hierover meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met een van onze collega’s.

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.