Occasion onderzoek: de inzichten en kansen voor jou als autobedrijf

In dit artikel kijken we naar de recente ontwikkelingen binnen de occasionmarkt van 2024. Naast inzichten biedt het vooral kansen voor autobedrijven. Hoe zorg je dat jouw voorraad perfect aansluit op de wensen en behoeften van de klant? 

Occasion onderzoek

Stijging in occasionverkoop

Het jaar 2024 is begonnen met een indrukwekkende groei van meer dan 11% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Jong gebruikte occasions blijven het populairst, vooral die tussen de 0 en 10 jaar oud. De voorkeur voor relatief nieuwe en betrouwbare auto’s blijft, met name auto’s tussen de 0 en 5 jaar zijn erg gewild. 

SUV's nemen de leiding

Een van de meest opvallende trends is de stijging in populariteit van SUV’s, deze categorie groeide het meest in het afgelopen jaar. Met name midi-SUV’s zijn populair. Zowel in verkoop als in import. Dit biedt een uitstekende kans om jouw voorraad aan te passen aan deze vraag.

Toename EV's

Klanten lijken de elektrische auto’s toch te gaan omarmen. Met een verdubbeling van de verkoop in de afgelopen vier jaar. Steeds meer mensen staan open voor elektrisch rijden en de (verlengde) voordelen. Klanten profiteren niet tot en met 2025, maar zelfs tot 2031. 

Import en export

Hoewel de auto-import hoger ligt dan in 2023, is er een afname in de export. Met name bij export van voertuigen tussen de 15-25 jaar. Al blijft de export naar Oost-Europa op niveau. 

Populaire modellen

De vraag naar bepaalde modellen blijft sterk. Zo is de vraag naar de volgende modellen toegenomen: Volvo XC40, Skoda Octavia, Combi en verschillende Volkswagen modellen zoals de Passat Variant, T-Roc en Up. De Volkswagen Polo en Golf blijven de bestverkochte auto’s. 

Toenemende belangstelling voor youngtimers

Er is een groeiende interesse in auto’s tussen de 15 en 25 jaar, ook wel ‘youngtimers’. Youngtimers zijn vooral interessant voor klanten die graag een luxere auto willen rijden met een lager prijskaartje, mede door de lage bijtelling. Bij FinancialLease.nl kunnen ondernemers ook hun youngtimer leasen. 

Kansen voor autobedrijven

Hiermee biedt de occasionmarkt ook in 2024 kansen voor autobedrijven. Door te investeren in populaire modellen en categorieën zoals SUV’s en EV’s en mee te gaan in markttrends kan je je bedrijfsresultaten optimaliseren. 

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.