Prinsjesdag 2022

Afgelopen week kondigde het kabinet de nieuwe belastingplannen voor het komende jaar aan. In dit artikel zetten we het laatste nieuws omtrent de autobelastingplannen voor ondernemers op een rij.

Let wel op: de Eerste en Tweede kamer moeten hier nog een definitief besluit over nemen, maar voorlopig zijn dit de aangekondigde wijzigingen voor 2023:

Grijskentekenregeling verdwijnt

De verhalen gingen al even de ronde, maar het gaat nu toch echt gebeuren. Per 1 januari 2025 verdwijnt de grijskentekenregeling voor ondernemers. Over alle nieuwe bestelauto’s die op brandstof rijden en die na deze datum worden aangeschaft, moet bpm over worden betaald. De afschrijvingstermijn voor de bpm verandert daarnaast ook van 5 naar 25 jaar. 

De bedrijfswagens die vóór 01-01-2025 zijn geregistreerd mogen bpm-vrij blijven rijden, ook wanneer deze uit het buitenland zijn geïmporteerd. De grijskentekenregeling voor gehandicapten vervoer blijft wel bestaan.

Bpm berekening

De manier waarop de bpm berekend wordt, verandert ook. Deze zal vanaf 1 januari 2025 berekend worden op basis van de CO2-uitstoot van de bestelauto. Bij elektrische bestelauto’s zal dit € 0,- blijven, maar bij bestelauto’s op diesel en benzine zal dit € 66,91 per gram CO2 bedragen. Voertuigen die ouder zijn, vallen zoals hiervoor al benoemd is nog in het oude bpm-reglement.

Ook het moment van de bpm-betaling zal veranderen. Op dit moment wordt de bpm betaald bij de tenaamstelling, maar dit moet straks betaald worden bij het moment van inschrijving in het kentekenregister. Bij een vrijstelling, zoals de gehandicaptenregeling, zal dit geen verschil maken.

Verhogen motorrijtuigenbelasting bestelauto’s (mrb)

Vanaf 2025 wordt de mrb voor bestelauto’s op benzine, diesel of lpg geleidelijk verhoogd met 15%. In 2026 komt hier nog eens 6,69% bovenop. De keuze vanuit de regering om de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s te verhogen valt samen met de klimaatdoelstellingen en de stimulans voor ondernemers om te kiezen voor een duurzamer alternatief, zoals een elektrische bestelauto.

Ook persoonlijk contact?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.