Toekomst van auto’s op waterstof

Met de groeiende zorgen over de impact van fossiele brandstoffen op het milieu, zijn steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor conventionele brandstof voertuigen. Eén van de veelbelovende alternatieven is rijden op waterstof. Deze technologie biedt potentie voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen door voertuigen. We leggen je uit hoe waterstoftechnologie in de nabije toekomst bij kan dragen aan een schonere toekomst.

Wat is rijden op waterstof?

Rijden op waterstof betekent dat voertuigen worden aangedreven door elektrische motoren die gevoed worden door waterstofbrandstofcellen. De brandstofcellen werken door waterstof te combineren met zuurstof uit de lucht, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Deze elektriciteit drijft vervolgens de elektromotor aan, waardoor de auto kan rijden. Het enige restproduct van dit proces is waterdamp, hierdoor past rijden op waterstof volledig volgens de emissievrije richtlijnen/doelstellingen van de overheid.

De voordelen van rijden op waterstof

Een van de grootste voordelen van rijden op waterstof is de emissievrije mobiliteit. In tegenstelling tot conventionele voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, stoten waterstofauto’s geen CO2, stikstofoxiden of fijnstof uit. Waterstof draagt bij aan de vermindering van schadelijke uitstoot. Daarnaast draagt het eraan bij om de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te behalen.

  • Maar auto’s op waterstof hebben nog een aantal andere voordelen.
  • Hogere energiedichtheid dan batterij-elektrische voertuigen
  • Ruimere actieradius
  • Tanken op waterstof duurt slechts enkele minuten
  • Geen belasting op het stroomnetwerk

Waterstofcellen kunnen ook gebruikt worden als energiebron om een elektrische auto op te laden. De combinatie van de technologieën wordt ook wel hybride genoemd. Zo kun je elektrisch rijden, en overschakelen op waterstof wanneer de batterij leeg is.

Impact op autobedrijven

Momenteel zijn er nog weinig aanbieders van waterstofauto’s, wel zijn er meerdere automerken mee bezig. BMW heeft een auto op waterstof ontwikkeld, de BMW iX5 Hydrogen, zo is BMW ervan overtuigd dat waterstof een goede tegenhanger is van elektriciteit omdat deze vorm van groene transmissie het stroomnetwerk niet belast. Dit is ook een goed argument voor meerdere merken om waterstofauto’s uit te testen, naast BMW zijn ook fabrikanten als Toyota en Hyundai al goed op weg met de introductie van waterstof binnen de markt. 

Door als autobedrijf goed op de hoogte te zijn van de laatste nieuwsberichten, kun je de marktontwikkelingen in de gaten houden en ook polsen bij klanten of er groeiende interesse is.

Is er een toekomst voor auto's op waterstof?

Overweeg jij om auto’s op waterstof toe te voegen aan je huidige aanbod? Goede keuze! Dit heeft veel potentie, al staat deze transmissievorm nog wel in de kinderschoenen. Daarom begrijpen wij dat het een spannende keuze is. Toch draag je bij aan een emissievrije toekomst en ben je werkzaam als innovatieve partij in een snel veranderende wereld, waar vaker gekozen wordt voor duurzame oplossingen. Steeds meer mensen durven dan ook de overstap te maken. Wordt waterstof het nieuwe elektrisch rijden? De tijd zal het vertellen.

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderdeel van FinancialLease.nl

Financial Lease Partner is onderdeel van de marktleider FinancialLease.nl. Dit is hét automotive platform voor zakelijke rijders. Duizenden ondernemers bekijken dagelijks het ruime aanbod personen- en bedrijfsauto’s. Als Partner adverteer je gratis op FinancialLease.nl én vele andere autoplatformen.