Wat zijn autonome auto’s

Autonome auto’s, een begrip wat steeds vaker wordt genoemd binnen de automotive. De techniek achter deze technologie blijft zich verbeteren en steeds meer automerken haken aan. Wat betekent deze innovatie voor de autobedrijven?

Wat zijn autonome auto’s?

Autonome auto’s, ook wel zelfrijdende auto’s genoemd, zijn auto’s die zonder menselijke inbreng kunnen rijden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van sensoren, camera’s en kunstmatige intelligentie. Er bestaan verschillende niveaus binnen autonoom rijden, variërend van geautomatiseerd rijden waarbij de bestuurder nog steeds attent moet blijven tot volledig autonoom rijden waarbij de bestuurder helemaal niet meer hoeft in te grijpen.

Nu en de toekomst

In Nederland is de regelgeving met betrekking tot autonome auto’s momenteel nog in ontwikkeling. Zo is het op dit moment in Nederland nog niet toegestaan om autonoom te rijden op de openbare weg, wel worden er meerdere proefprojecten uitgevoerd. Ook rijden er al op grote schaal auto’s rond die gebruik maken van autonome opties; denk hierbij aan ‘adaptive cruise control’ of ‘lane assist’.

De toekomst van autonome auto’s ziet er rooskleurig uit. De regel- en wetgeving over autonome auto’s is nog niet helemaal duidelijk omdat deze technologie nog volop in ontwikkeling is. Maar volgens experts zullen autonome auto’s in de toekomst een grote rol spelen in het verminderen van verkeersongelukken, files en het verminderen van uitstoot. Bovendien kunnen autonome auto’s ook gebruikt worden in het openbaar vervoer, zoals lijnbussen die vaste trajecten rijden en taxi’s.

Voorbereiden op de toekomst

Autobedrijven kunnen inspelen op de opkomst van autonome auto’s door te investeren in de verkoop van occasions met autonome rijfuncties. Veel automerken, zoals Tesla, bieden al autopilot-functies die het geautomatiseerd rijden mogelijk maken. Maar ook merken als SEAT en Volkswagen zijn tegenwoordig standaard uitgerust met autonome functies, zoals hierboven genoemd. Met deze populaire merken in jouw voorraad zit je dus altijd goed.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat autonome auto’s nog steeds in ontwikkeling zijn en dat het nog enkele jaren zal duren voordat volledig autonome voertuigen op grote schaal gebruikt kunnen worden.

Twijfel je over hoe je jouw autobedrijf kan voorbereiden op autonoom rijden? Neem contact met ons op en bespreek het met jouw Relatiemanager.

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderdeel van FinancialLease.nl

Financial Lease Partner is onderdeel van de marktleider FinancialLease.nl. Dit is hét automotive platform voor zakelijke rijders. Duizenden ondernemers bekijken dagelijks het ruime aanbod personen- en bedrijfsauto’s. Als Partner adverteer je gratis op FinancialLease.nl én vele andere autoplatformen.