Wat is een grijskenteken? Met een grijs kenteken wordt een bestelauto bedoeld die aan de eisen van de zogenoemde grijskentekenregeling voldoet. Het kenteken is dus niet echt grijs van kleur, maar het is een fiscaalvriendelijke regeling waarbij degene die deze auto Financial Leaset een paar zeer aantrekkelijke belastingvoordelen krijgt.
In dit artikel lichten we uit hoe jouw zakelijke klant privé kilometers mag maken in zijn of haar bestelwagen die ze bij jou kopen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met jouw Relatiemanager.
Mag je met een grijs kenteken privé rijden?
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Er mag privé gereden worden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Voorwaarden voor het gebruik van de grijskentekenregeling
Om van de belastingvoordelen van een grijs kenteken te kunnen profiteren, zijn er een aantal voorwaarden waar een grijs kenteken aan moet voldoen. We noemen hier de belangrijkste:
- Het moet gaan om een bedrijfswagen;
- Je moet ondernemer zijn; en
- Je moet de bestelauto minimaal 10% voor jouw zaak gebruiken
Voorwaarde 1: Het is een bedrijfswagen
Dat je een bedrijfswagen moet hebben om van de grijskentekenregeling te profiteren, klinkt vrij logisch. Twijfel je of jouw auto ook voor de belastingregels als een bedrijfswagen wordt gezien? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of neem bij twijfel contact op met de Belastingtelefoon Auto.
Voorwaarde 2: Je bent een ondernemer
Je bent een zzp’er, hebt een VOF of maatschap, een eenmanszaak of een bv. Deze ondernemingsvormen komen in aanmerking voor de grijs kenteken regeling.
Voorwaarde 3: Tenminste 10% zakelijk gebruik
Om de grijskentekenregeling te mogen (blijven) gebruiken, moet je de bestelauto minimaal 10% zakelijk gebruiken. Doe je dat niet, of niet meer? Dan komt de grijskentekenregeling dus te vervallen. Denk daar bijvoorbeeld aan wanneer je stopt met je bedrijf of jouw bedrijf verkoopt.
Dat je de bestelauto minimaal 10% zakelijk moet gebruiken, betekent ook dat je de bedrijfsauto met grijs kenteken privé mag gebruiken, zolang je die 10% eis maar haalt.
Grijs kenteken en bijtelling
Bij privéritten komt mogelijk de bijtelling om de hoek kijken. De bijtelling geldt bijvoorbeeld wanneer je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt.
Niet elke bestelauto valt overigens onder de bijtelling, zo geldt er bijvoorbeeld een uitzondering voor een bestelauto met maar één stoel en voor hele grote bestelauto’s. Voor deze bestelauto’s wordt de belasting berekend aan de hand van de echte privékilometers.
Voordelen van een grijs kenteken
Voor vrijwel elke auto moet je bpm en wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) betalen, maar, met deze regeling is de auto met grijs kenteken bpm vrij! Dit levert je een bruto besparing op van maar liefst 37,7% van de catalogusprijs! Daarnaast hoef je niet de volle 100% van de wegenbelasting te betalen, maar krijg je daar een forse korting op. De wegenbelasting grijs kenteken die je betaalt is maar 25% van wat je zou moeten betalen wanneer je niet onder deze regeling valt. Kortom, de grijskentekenregeling levert je een forse belastingbesparing op.
TIP: Houd zelf in de gaten of de Belastingdienst het 25% wegenbelastingtarief toepast. Soms gaat dat wel eens mis. Wanneer je er dan zelf niet om vraagt, betaal je teveel wegenbelasting en dat is later niet altijd eenvoudig terug te draaien.
Voor elektrische bestelauto’s geldt een andere regeling, maar die laten we hier voor het gemak even buiten beschouwing.
Tweedehands bedrijfsauto grijs kenteken
Alle bovenstaande regelingen en mogelijkheden gelden meestal ook voor een tweedehands bedrijfsauto. Check altijd of de Belastingdienst wel het 25% wegenbelastingtarief berekent. Betaal je teveel? Vraag dan bij de Belastingdienst het 25% tarief aan. Heeft de bedrijfsauto occasion nog géén grijskentekenauto? Dan kun je het bpm-voordeel waarschijnlijk niet benutten. Mogelijk heb je nog wel recht op het lage wegenbelastingtarief. Neem voor de details in jouw specifieke geval even contact op met jouw financieel adviseur.
Let op: Wijziging bpm 2025
Het kabinet heeft besloten dat bedrijfsauto’s met een brandstofmotor per 2025 ook bpm moeten gaan betalen. Dit betekent dat de grijskenteken regeling per 2025 komt te vervallen. De bpm zal dan berekend worden op basis van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. Je betaalt dan € 66,91 per gram CO2. Elektrische bedrijfswagens komen nog wel in aanmerking voor de bpm-vrijstelling, evenals gehandicaptenvervoer. Deze wijziging werd bekend gemaakt op Prinsjesdag 2022.
Meer informatie?
Onze Relatiemanagers kunnen je meer vertellen over de voordelen van de grijskentekenregeling voor jouw klanten. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Neem contact op
Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.