Bpm verandering

De manier waarop de bpm berekend wordt, gaat veranderen. In het artikel over Prinsjesdag 2022 heb je al kunnen lezen dat er een verandering aan zat te komen. Lees hier wat er precies gaat veranderen en hoe je daar als autobedrijf op kan inspelen.

Wat gaat er veranderen?

Momenteel hebben ondernemers die een bestelauto kopen recht op vrijstelling van bpm (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen). Net als bij de aanschaf van personenauto’s moeten ondernemers per 1 januari 2025 bpm betalen bij de aankoop van een bedrijfsauto. De zogenaamde ondernemersvrijstelling, die is vastgelegd in de Grijskentekenregeling, komt dus te vervallen.

De nieuwe bpm voor bedrijfsauto’s zal worden berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen. Voor CO2-neutrale bedrijfsauto’s (elektrisch en waterstof) blijf de bpm dan 0 euro, maar voor bedrijfswagens op benzine of diesel, moet je rekenen op € 66,91 per gram CO2. Is de bedrijfswagen vóór 1 januari 2025 toegelaten en geregistreerd? Dan is deze nog geheel bpm-vrij. Ook wanneer het een importauto betreft.

Het moment van de bpm-betaling zal ook gaan veranderen. Op dit moment wordt de bpm betaald bij de tenaamstelling, maar dit moet straks betaald worden bij het moment van inschrijving in het kentekenregister. Auto’s voor gehandicaptenvervoer blijven vrijgesteld van de bpm verandering.

Impact op de verkoop

Het wegvallen van de bpm-vrijstelling op diesel en benzine bedrijfswagens voor ondernemers, zal naar verwachting effect hebben op de markt. De brandstofprijzen zijn al grof gestegen en momenteel loont het niet om een diesel auto te rijden. In 2025 betaalt een ondernemer nog steeds geen bpm bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen. De transitie naar elektrisch rijden wordt door deze ontwikkelingen nog meer gestimuleerd.

Voorbereidingen in de showroom

Als autobedrijf kun je nu al inspelen op deze ontwikkelingen. De vrijstelling valt weg voor alle auto’s die vanaf 2025 worden verkocht, maar tot die tijd kunnen ondernemers nog gebruik maken van de regeling. Het lijkt nog redelijk ver weg maar wanneer een ondernemer denkt over het aanschaffen van een bedrijfsauto kun je hem of haar hier wel alvast op wijzen.

Door bovengenoemde ontwikkelingen zal de vraag naar elektrische auto’s langzaam maar zeker gaan toenemen. Jouw autobedrijf kan alvast kijken hoe jullie de voorraad elektrische voertuigen in de showroom gaan vergroten. Voor sommige verkopers is hiervoor een verandering in denk- en verkoopgedrag nodig. Bereid het team daarom goed voor op de aanstaande shift in mobiliteitsbehoefte.

Houd er wél rekening mee dat er richting het einde van 2025 mogelijk een run gaat zijn op bedrijfsauto’s met een brandstofmotor.

Wil jij je al voorbereiden op de markt van 2025, of kijk je het nog even aan? Jouw Relatiemanager staat voor je klaar om dit te bespreken.

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderdeel van FinancialLease.nl

Financial Lease Partner is onderdeel van de marktleider FinancialLease.nl. Dit is hét automotive platform voor zakelijke rijders. Duizenden ondernemers bekijken dagelijks het ruime aanbod personen- en bedrijfsauto’s. Als Partner adverteer je gratis op FinancialLease.nl én vele andere autoplatformen.