Hoe ga je als autobedrijf om met de hoge occasions prijzen

De occasions prijzen hebben in 2022 een recordhoogte bereikt. Een tweedehands auto kostte in december gemiddeld € 25.215,-. Lees hier hoe deze prijsstijging tot stand is gekomen en wat dit betekent voor jou als autoverkoper. 

Oorzaak van recordprijs

In de december van 2022 lag de gemiddelde prijs voor een occasion1,7% hoger dan het vorige record van oktober 2022. In vergelijking met december 2021 lag de prijs in december 2022 zelfs 16% hoger.

Deze stijging heeft te maken met het feit dat er een groot tekort is aan tweedehands auto’s. Het aanhoudende chiptekort zorgt er nog steeds voor dat een nieuwe auto lang op zich laat wachten, waardoor de ondernemer die normaal gesproken op zoek gaat naar een nieuwe auto, nu strandt bij een occasion. De schaarste aan nieuwe auto’s zorgt voor een krap aanbod aan occasions:er stromen nu maar weinig nieuwe auto’s door naar de occasionmarkt.

Situatie in Europa

Meerdere landen in de EU hebben te kampen met deze schaarste, hierdoor wordt het ook steeds duurder om auto’s te importeren naar de Nederlandse markt. De vraag naar occasions is momenteel zo hoog dat het aanbod dit niet kan bijbenen. In de eerste helft van 2022 zijn er daarom ook veel minder tweedehands auto’s verkocht t.o.v. dezelfde periode in 2021. Het verschil bedraagt een marge van -10,7%. Volgens de branchevereniging is de hoge prijs nu wel zijn piek aan het bereiken en is de verwachting dat de prijs niet nóg verder gaat stijgen.

Wat betekent dit voor de autobedrijven?

Niet alleen de consumenten en ondernemers die op zoek zijn naar een tweedehands auto ondervinden hinder van bovengenoemde gebeurtenissen, ook autobedrijven zien dat het steeds moeilijker wordt om aan een nieuwe voorraad occasions te komen. De hoge inkoopprijzen zorgen er daarbij ook nog eens voor dat de marges tussen in- en verkoopprijzen kleiner worden. Je kan als autoverkoper niet zomaar de hoge kostprijs doorberekenen naar de consument, want dan loop je het risico dat het gevraagde bedrag te hoog ligt en dat de auto moeilijk verkocht wordt.

Ook al heerst er een schaarste aan tweedehands auto’s, betekent dit niet dat de koper er alles voor over heeft om een auto te kopen voor een recordbedrag. De hoge inflatie geeft de koper namelijk ook minder ruimte om grotere uitgaven te doen.

Advies en verkooptips voor 2023

Voor zowel klant als verkoper kan Financial Lease een oplossing bieden. Door Financial Lease wordt het voor de zakelijke klant laagdrempeliger om de auto aan te schaffen. In plaats van het aanschafbedrag in één keer te betalen, kan de ondernemer dit verdelen over meerdere maanden. De ondernemer krijgt zo meer ruimte om de aankoop te doen en voor jou als autoverkoper geeft Financial Lease op deze manier extra verkoopkansen. De provisie die je krijgt bij het aanleveren van een Financial Leaseverkoop kan ook dienen als een overbrugging voor het gat in de marges die gecreëerd worden door de hoge inkoopprijzen.

Staat er een ondernemer in de showroom die geïnteresseerd is naar een nieuwe auto maar twijfelt hij of zij nog over de prijs? Wijs de klant dan op de mogelijkheden van Financial Lease.. Vergeet dan vooral niet te melden dat de rente die je betaalt over de financiering terug kan vorderen in de vorm van renteaftrek en de overige fiscale voordelen!

Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. De Relatiemanagers van Financial Lease Partner staan voor je klaar en delen deze kennis graag met jou en de klant.

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met je op om al je vragen te beantwoorden of om jou direct als Partner aan te melden. Je kan ook zelf contact met ons opnemen via 085 – 043 17 77.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderdeel van FinancialLease.nl

Financial Lease Partner is onderdeel van de marktleider FinancialLease.nl. Dit is hét automotive platform voor zakelijke rijders. Duizenden ondernemers bekijken dagelijks het ruime aanbod personen- en bedrijfsauto’s. Als Partner adverteer je gratis op FinancialLease.nl én vele andere autoplatformen.